Slechte wegen? - Reisverslag uit Astana, Kazachstan van Jan Mulder - WaarBenJij.nu Slechte wegen? - Reisverslag uit Astana, Kazachstan van Jan Mulder - WaarBenJij.nu

Slechte wegen?

Door: Jan

Blijf op de hoogte en volg Jan

02 September 2009 | Kazachstan, Astana

27 augustus
Vandag vertrekken voor een rit van plm. 420 km. naar Imantau.
Dit dorpje ligt aan het Imantau meer en schijnt een schitterende locatie te zijn. Bovendien ligt het guesthouse ook nog eens direct aan het water.
Voor de route was er eigenlijk maar één mogelijkheid. Een lus in de route maken was niet mogelijk, dus besloten wij om af en toe de route te verlaten een kijkje in de dorpjes of bij de kolcheves (grote boerderijen voor gezamenlijk gebruik) te nemen. Toen we een tweehondered meter van de route een grote serie landbouwmachines zagen staan, zowel spiksplinternieuw, gebruikt als afgedankt, besloot Joost eens een kijkje te nemen. Motor op het pad gestald en naar de machines gelopen. Plotseling hoorden wij uit het niets een barse stem iets in het Kazachstaans roepen. Joost hoorde niets en liep ongestoord verder. Jacques ving de boer op en probeerde met gebaren uit te leggen dat wij geen kwade bedoelingen hadden. Met een stukje bountie en een handdruk werd de vrede gesloten. De boer maakte met gebaren duidelijk, dat hij op het punt gestaan had om zijn geweer te halen.. Na een korte rondleiding namen we hartelijk afscheid. Het valt sowieso op, dat de Kazachstaanse bevolking veel vriendelijker en opener is dan de Russische. Passerende auto`s toeteren, de bestuurders zwaaien en steken een duim op. Ook veel belangstelling voor de motoren en onze reis wanneer we ergens stoppen voor de lunch. Het eerste deel van de dagroute waren de wegen nog uitstekend. Gaandeweg veranderde dit. Steeds vaker grote potholes in het wegdek. Opletten was geboden want met volle vaart in zo`n pothole kan een knik in de velg opleveren of in het ergste geval een buiteling. Op een gegeven moment was het asfalt helemaal weg en restte er nog wat oude onderlaag. Staande op de voetsteunen kom je er dan het beste doorheen, omdat je de gaten vanuit deze staande hoogte eerder ziet aankomen en beter kunt ontwijken. Voor de lunch, in een voormalige 'politiepost', bestelde Joost gewoon weer borsch d.i. koolsoep. Jacques en ik wilden wel eens wat anders en riepen soep en tegelijkertijd maakten we kippegeluiden. Een vorige keer kregen we heerlijke gevulde kippensoep. We dachten dat het deze keer ook gelukt was, maar we kregen gewoon borsch met twee spiegeleieren. Smaakte prima trouwens. De taal blijft een probleem, want bijna niemand spreekt Engels, Duits of een andere taal. Het laatste deel van de route werd de weg steeds slechter en moesten we steeds vaker op de stepjes staan om tussen de grote en kleine gaten door te manouvreren. De potholes zijn soms wel 1 á 2 meter in doorsnede en 30 tot 50 cm diep. Bovendien had het geregend en dan is het inschatten van de dieptes helemaal onmogelijk. Maar alles liep voorspoedig totdat we bij het plaatsje voor Imantau niet de weg er omheen namen maar de weg door het dorp. En die wegen zijn veelal van zand-klei en erg glibberig na een regenbui. Maar het moest lukken. Totdat we opeens Joost niet meer in de spiegels zagen. We reden een honderd meter terug en daar lag zijn motor middenin een grote pothole. Zelf ook onder de modder.
Gelukkig viel de schade aan mens en machine mee en konden we doorrijden naar Imantau, waar Joost eerst staande in het water zijn kleding gedeeltelijk heeft gewassen.
Het guesthouse lag inderdaad prachtig aan het water met een fantastisch uitzicht over het meer. Na een stevig diner, gekookt door de gastvrouw, hebben we 's avonds nog van de banja genoten. De banja is een sauna welke op hout wordt gestookt. Nog genoten van een prachtige zonsondergang en lekker in mijn eentje naar muziek geluisterd aan de waterkant.

28 augustus
Slechts weer een korte route van 500 km. naar Astana, de hoofdstad van Kazachstan.
Het eerste deel voerde door de prachtige omgeving van het Imantau meer. Mooie bossen en indrukwekkende vlaktes. Daarna begon weer het rijden over de saaie 'snelweg'. Een verademing was de korte omweg via het Kostanay national park. Na 50 km. kwamen we echtr weer op de 'snelweg'. Op veel plaatsen wordt er nog aan gewerkt, maar is deze wel open voor het verkeer. Een 6 tot 8 baans snelweg met superstrak asfalt. En dat zeker een 100 km. lang tot aan Astana. Deze hoofdstad is een verhaal apart. Plm. 15 jaar terug was dit nog een onbeduidend dorpje. Nu is het een grote stad met prachtige overheidsgebouwen. Steden als New York en Las Vegas moeten hier als voorbeeld hebben gediend.
Wat uitgaan betreft zijn de mogelijkheden, dankzij de Islamitische invloed, beperkt dus ondanks dat het zaterdagavond was lagen we tegen 1.00 uur in bed.
De volgende dag naar Pavlodar gereden. 425 km. over een weg waar bijna geen bocht in zit. Soms met een prachtig vergezicht maar wat rijden betreft erg saai.
Nog 1 dag in Kazachstan en dan op naar Barnaul in Rusland. Waarschijnlijk weer veel kilometers over de drukke weg met stinkende vrachtautos.

• 02 September 2009 - 21:12

Henk Kampherbeek:

Hoi Jan,

De foto's zien er mooi uit.
    Nooit geweten dat je zo uit moest kijken als je bij machine's wil kijken.
    Geluk dat Joost nog als omkoopmiddel Bounty bij zich had.
    Want je bent vast niet bulletproof : )
    Ik hoop dat je binnenkort eens wat betere wegen krijgt.
    Goed op je maten letten,voor als er weer eens eentje onderuit zeilt.
    Goede reis verder,ik blijf je verslagen volgen.

• 03 September 2009 - 13:19

Dochter:

Weer even tussen de drukke werkzaamheden op het werk je verhaaltje gelezen. Uit je verhalen en sms.jes maak ik op dat jij je goed vermaakt dus dan zijn wij ook blij! :)

• 03 September 2009 - 15:00

Zussie:

Hoi broer,

zo te lezen heb je het goed naar de zin.
    Je hebt behalve Bounty toch wel een zak vol spiegels en kralen meegenomen, zo te lezen is dat wel nodig.
    Ik ben erg benieuwd naar Mongolie.....

Groetiez uit een nat maar prachtig en gezellig Noorwegen.

• 04 September 2009 - 18:56

Piet En Mariska:

Hallo lieve jan,

Jammer voor jullie dat de kippensoep niet doorging, blijven volhouden, zeggen wij.

Mondje dichthouden (ROET)
    de komende dagen, dan hou je je longen nog een beetje gezond. Rij voorzichtig. Gaan gauw een borreltje drinken bij je lieve vrouwtje.

dikke kus van ons allemaal!!

• 05 September 2009 - 11:31

Henny En Bertus:

Hallo Jan,

Kreeg gisteren de link van Leone, zal vanaf nu regelmatig een blik werpen.
    In ieder geval een voorspoedige reis.

groeten,
    Henny en Bertus.

• 05 September 2009 - 14:31

Leone:

Voordat je het weet zit je weer aan een lekker roseetje en een bitterbal in de Herdenbergher :-P.
    Was goed om je maandag even te horen!
    Maak er nog wat moois van!!

XXX

• 08 September 2009 - 15:28

Tiny En Gerrit:

Hallo Jan in China(of Siberie)Al heeft het dan ietwat te lang geduurd,toch even een letter c.q.groet uit Hardenberg.Zoals je weet zijn op vakantie geweest en eerst 29 augustus teruggekeerd en de camper helemaal schoon gemaakt(van binnen)Van buiten schoonmaken daar zijn andere mensen heel goed in(vindt jij vast ook).Wij begrijpen dat jij al een heel eind op weg en er een wereld van verschil is met de vorige reis(rond de wereld)Je komt nu dus wel wat anders tegen,maar dat was de bedoeling natuurlijk ook.Wij hopen en gaan ervan uit dat jullie heel zagen cq zien en beleven.Veel nieuws is hier niet gebeurd,dus een lang verhaal maken zal ik maar niet doen.Wij hopen dat jij de rest van de reis ook zonder problemen gaat afleggen en nog heel veel van China gaat en beleven.Wij zijn nog in Kroatie geweest(2 dagen,veel te warm 41 graden in de schaduw) en daarna snel terug naar de Worthersee in Oostenrijk.Prima weer 25 a 30 graden,maar ja het is weer over.Wij wensen jouw nog heel rij-en reisplezier met de meest vriendelijke groeten. Tiny en Gerrit